Головна » 2014 » Липень » 3 » ЗНО пройти - не поле перейти
17:04
ЗНО пройти - не поле перейти

Скулспецкор | Tyzhden6 | 03.07.2014 396

Із 3 по 27 червня тривала основа сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Один з її учасників поділився з "Тижнем-6" власними враженнями про якість його організації та складність цьогорічних завдань.

зно-2014

ЗНО-2014: чи є відмінності порівняно з минулим роком? / loda.gov.ua

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання цьогоріч проходить із 3 по 27 червня. Я складав іспити з англійської мови, української мови та літератури, математики та історії України.

Процедура проходження ЗНО з минулого року не зазнала змін. На вході перед пунктом тестування необхідно пред’явити Сертифікат про проходження оцінювання, паспорт (або свідоцтво про народження, якщо паспорта ще немає) і запрошення-перепустку, яку абітурієнту надсилають поштою. Слід завчасно зайняти місце в аудиторії, де ви складатимете тестування. При собі мати декілька ручок з чорним чорнилом і прозору пляшку з питною водою (за власним бажанням; мені вона жодного разу так і не знадобилася).

Тестування з англійської мови я складав 3 червня у Харківському сільськогосподарському університеті імені Петра Василенка. Умови були достатньо комфортними; єдине, що трохи напружувало, - наявність відеокамери в аудиторії. Робота складалася з трьох частин: «Читання» (перевірка здатності абітурієнта розуміти зміст прочитаного, виокремлювати головну та другорядну інформацію, структурувати текст тощо), «Використання мови» (перевірка граматичних та лексичних навичок учня) та «Письмо» (визначення вміння абітурієнта скласти невелике висловлювання у формі листа на задану тему). На виконання тестів відводилося дві години. Як повідомив пізніше директор УЦОЯО Ігор Лікарчук, цьогорічні завдання ЗНО з англійської мови були нижчі за середній рівень складності.

Наступним за чергою був іспит з української мови та літератури, який я складав у першу сесію, 5 червня, в Балаклійській ЗОШ №2. Цього разу нам було запропоновано 61 завдання та 180 хвилин на їх виконання. Тести були поділені на три тематичних блоки: «Українська мова», «Українська література», «Власне висловлення». Особисто для мене мовна теорія була дещо важчою за літературу, особливо в частині «Читання й аналіз тексту». Проте в цілому завдання не можна назвати важкими.

Однак сказати це про тест із математики, який абітурієнти складали 12 червня, уже не випадає. Інколи умова була настільки хитро сформульована, що доводилося разів зо п’ять розв’язувати одне й те саме завдання, аби впевнитися у правильності відповіді. Додайте до цього ще 8 завдань з відкритою відповіддю (тобто необхідно було розв’язати задачу і записати відповідь цифрами у спеціально відведені місця у бланку). А останнє завдання, на яке я витратив півтори години (із 135 хвилин!), так і не розв’язав правильно. Рівень завдань закономірно відбився на таблиці переведення тестових балів у рейтингові (за шкалою 100-200): аби мати середній результат, себто 150, отримати потрібно було менш ніж 20 балів з 56 можливих.

Більше сподівань покладалося на ЗНО з історії України, яке відбулося 20 червня. І знову мене чекало розчарування: складність завдань була вищою, аніж у попередні роки. Помітно великою була кількість тестів, у яких містилися уривки з історичних документів, ілюстрації, карти, навіть графіки, і всі вони вимагали нестандартного підходу до розв’язання. Питань з історії незалежної України було аж два (у попередні роки – лише одне). Тож для успішного складання даного іспиту недостатньо лише теоретичної інформації: її мають супроводжувати характерні пам’ятки культури та ілюстрації відповідної доби, а також – картографічні матеріали.

Порушень в аудиторіях, де я складав зовнішнє оцінювання, зафіксовано не було. Списувати чи користуватися шпаргалками не раджу – завдання однакої для всіх, але їх порядок у варіантах різний, та й наглядачі пильнують за кожним; якщо ж учасник порушує порядок проведення ЗНО, його результат анулюють. Також будьте готові до того, що в приміщенні, де відбуватиметься тестування, відбуватиметься відеоспостереження.

А якими є ваші особисті враження від цьогорічного ЗНО? Можливо, завдання були для вас легшими за минулорічні? Або вами було помічено порушення порядку проведення тестування?

Олег Павлюк, для "Тижня-6"

Нагадаємо, Громадянська мережа "ОПОРА" підбила перші підсумки дотримання процедури проведення зовнішнього незалежного оцінювання у цьому році.

 

P.S. Незабаром чекайте аналітичний матеріал про якість змісту тестових завдань ЗНО у 2014 році.


ПОДІЛИТИСЯ ПОСИЛАННЯМ:
Теги:
скулспецкор, зно 2014, тиждень-6, вступна кампанія-2014

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Гімн "Тижня-6"
Категорії розділу
Шкільними коридорами [71]
Події, що відбуваються на території школи
Скулспецкор [87]
Події, що відбуваються поза шкільною територією
Шкільна творчість [6]
Творчі здобутки наших учнів
Новини редакції [12]
Новини редакції "Тижня-6"
Discovery [5]
Матеріали про цікавинки нашого світу
Відеоматеріали [15]
Відеовипуски "Тижня-6"
ЗНО-200 [6]
Підготовка до ЗНО
Погода Yahoo!
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту