Головна » 2013 » Вересень » 20 » ЗНО-200. Тиждень 0
22:20
ЗНО-200. Тиждень 0

ЗНО-200 | Tyzhden6 | 20.09.2013 432

Для одних ЗНО – це лотерея, для інших – єдиний оптимальний спосіб оцінити знання випускників. І хоча систему зовнішнього незалежного оцінювання іще потрібно вдосконалювати, вступити до ВНЗ нині можна лише склавши тести із програми Зовнішнього незалежного оцінювання.

ЗНО визначається у довідниках як іспити для вступу до ВНЗ (вищих навчальних закладів) України. Воно поєднує комплекс тестувань, які покликані визначити навчальні досягнення випускників. Лише з допомогою ЗНО сьогодні можна реалізувати право кожного на рівний доступ до якісної освіти. Його результати зараховуються як результати вступних іспитів до вищих навчальних закладів. Щоправда, так було не завжди.

Перша спроба ввести ЗНО була ще у далекому 1993-му. Тоді, щоправда, воно називалося "зовнішнє тестування". Його проводили у школах у якості експерименту. І цей експеримент виявився невдалим. Тестування 1993-го провалилося через "суб’єктивні та об’єктивні чинники" – так пишуть видання того часу. Втім, насправді реально оцінити знання не вдалося з дуже простої причини – тести проводили у школах, де навчалися діти, і стежив за їх проведенням персонал, який там працював, тож він активно допомагав своїм вихованцям.

Через дев'ять років Центр тестових технологій Міжнародного фонду «Відродження» спільно з Міністерством освіти і науки України провели тестування 3121 випускника шкіл. У 2002 році чотири вищі навчальні заклади почали зараховувати результати тестування як вступні випробовування. За бажанням учнів їх також зараховували як державну підсумкову атестацію у школах.

У 2004 році тестування провели у Києві, Донецьку, Львові, Харкові та Одесі. Перевіряли знання з математики, української мови та літератури, історії, економіки. Результати тестів при вступі зараховував вже 31 ВНЗ України.

Наступного року постановою Кабінету Міністрів України утворили Український центр оцінювання якості освіти і постановили, що ЗНО є водночас державною підсумковою атестацією та вступним випробовуванням.

Обов’язковою умовою для вступу до вузів воно стало лише у 2008 році. Це для України було справжнім проривом у сфері освіти, адже нова система вступу відкрила перед випускниками шкіл реальну можливість здобути вищу освіту без зв’язків та хабарів, лише завдяки власним знанням.

Згодом виші оголосили перелік сертифікатів ЗНО, потрібних для вступу на певні напрями підготовки. Тоді ж скоротили перелік предметів на ЗНО з 11 до 8, виключивши при цьому зарубіжну літературу, економіку та основи правознавства. Нині зовнішнє незалежне оцінювання знову проводиться з 11 дисциплін, однак дещо інших. У тестах є українська мова та література (це обов’язковий предмет), математика, історія України, всесвітня історія, фізика, хімія, біологія, іноземні мови, світова література, російська мова, географія.

За шість років проведення тестів механізм ЗНО відшліфували. Минулого року ввели технологічні перерви, під час яких обшукують підозрілих абітурієнтів на предмет мобільних телефонів, "прослушок" чи традиційних шпаргалок.  На цей рік у планах повернути завдання з відкритою відповіддю у тест із математики. Далі – запровадити тестування із загальної компетенції. А ще пізніше – під час тестування з іноземних мов перевіряти навички абітурієнтів у спілкуванні, проводити аудіювання.

***

За цим посиланням ви зможете завантажити архів із усіма програмами для підготовки до ЗНО минулого року. Як тільки з'являться програми 2013-2014 рр., ми обов'язково опублікуємо їх та скоригуємо план підготовки.

Під час підготовки матеріалу використовувалася інформація сайту "ПедПреса".

ПОДІЛИТИСЯ ПОСИЛАННЯМ:
Теги:
тиждень-6, ЗНО-200

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Гімн "Тижня-6"
Категорії розділу
Шкільними коридорами [71]
Події, що відбуваються на території школи
Скулспецкор [87]
Події, що відбуваються поза шкільною територією
Шкільна творчість [6]
Творчі здобутки наших учнів
Новини редакції [12]
Новини редакції "Тижня-6"
Discovery [5]
Матеріали про цікавинки нашого світу
Відеоматеріали [15]
Відеовипуски "Тижня-6"
ЗНО-200 [6]
Підготовка до ЗНО
Погода Yahoo!
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту