Головна » 2013 » Листопад » 2 » Моніторинг не моніторинг
16:58
Моніторинг не моніторинг

Скулспецкор | Tyzhden6 | 02.11.2013 485

З 12 листопада по 12 грудня у школах проводитиметься моніторинг якості загальної середньої освіти за результатами навчання учнів у початковій та основній школі, який ще у жовтні отримав шквал критики педагогів. "Тиждень-6" з'ясовував, що тут до чого.

Відповідно до наказу №995 від 17 липня 2013 року Міністерство освіти та науки України ініціювало перевірку стану якості надання освітніх послуг у загальноосвітніх навчальних закладах.

Виконавцем моніторингу визначено Інститут інноваційних технологій і змісту освіти (ІІТЗО) - державну науково-методичну установу МОНУ. Відповідальним за проведення є заступник Міністра освіти і науки України Жебровський Борис Михайлович.


Моніторинг - прогресивна форма оцінювання учнів чи чергова профанація міністерства? / osvita.ua

І тепер починається найцікавіше. Учні 5 класу проходитимуть моніторинг знань з п'яти предметів:
  • математики,
  • української мови,
  • предмета "Я і Україна",
  • іноземної мови,
  • російської мови.

Десятикласники писатимуть міністерські тести вже з 10(!) предметів:
  • української мови,
  • алгебри,
  • біології,
  • іноземної мови,
  • хімії,
  • історії України/всесвітньої історії,
  • геометрії,
  • географії,
  • фізики,
  • технологій.

А оскільки, за останніми повідомленнями вчителів, історія буде розділена окремо на дві контрольні роботи і до того ж окремо додається тест із української літератури, у підсумку отримуємо 12 контрольних за місяць.

Ще більше здивування викликає те, що як п'яті, так і десяті класи порівняно нещодавно писали Державну підсумкову атестацію. Приміром, четверті класи складали українську мову, математику, читання, а колишні дев'яті - українську мову, математику, географію, біологію, іноземну мову. Тобто у чому логіка подвійного тестування - загадка.

Хоча ні, для ІІТЗО не загадка.

"Очевидно, що на якості загальноосвітньої, предметної та загальнокультурної підготовки учнів позначається значна кількість параметрів: рівень кваліфікації учителів, матеріальне оснащення, наявність якісних навчальних посібників і підручників, соціально-економічні умови життя вчителів, школярів та їх родин, емоційний і фізичний стан учасників навчального процесу в момент проведення дослідження, особливості соціального замовлення на рівень навчання молоді та багато інших. Практично не можливо врахувати вплив усіх чинників, крім того, більшість із них не піддається точному вимірюванню. Тому результати моніторингу матимуть орієнтовний характер", - зазначають ініціатори проведення моніторингу.

У такому разі, звісно, витрачання величезних коштів на отримання приблизних результатів є обґрунтованим, доцільним і аж ніяк не замінним кроком.

До речі, про фінансування. Кошти, виділені на міністерське тестування, якщо мислити логічно, мають піти на оплату збірників для тестування та праці вчителів, що перевіряють тести. Згідно наказу №1283 від 14 грудня 2011 року, на який посилається цьогорічний наказ про проведення моніторингу, аж у самому кінці вказано таке: "13. Моніторинг проводиться виконавцями у межах коштів, передбачених їм у відповідних бюджетах, а також за рахунок інших джерел". Як зазначає учитель Сергій Міронов, "усі видатки на проведення моніторингу (забезпечення навчальних закладів збірниками завдань і оплата праці педагогів поза межами навчального плану та тарифікаційного навантаження) повинні здійснюватися відповідно до п. 13 постанови Кабінету Міністрів України № 1283 від 14.12.2011 р., а саме, виконавцем проведення моніторингу - Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти". На практиці це означає, що фінансистами цього тестування виявляються батьки учнів, що складають цей моніторинг, або вчителі, адже ІІТЗО не витрачатиме грошей на нього.

Але ці паралельні заяви МОНУ в буквальному сенсі "вбивають наповал". Перша: "Варіанти тестів для виконання їх учнями будуть оголошені о 12.00 напередодні дня, визначеного графіком проведення моніторингу. Якщо моніторинг проводитиметься у понеділок – варіанти будуть оголошені в останній перед цим робочий день (п’ятницю)". Друга: "Також тут [у Міністерстві освіти і науки України] обіцяють до початку проведення моніторингу вивісити на веб-сайті Міносвіти збірники для його проведення". Вас нічого не дивує? Хоча б те, що будь-який учень матиме змогу наперед підготуватися до всіх тестів? Тоді який сенс проведення цього моніторингу, якщо його об'єктивність далека від хоча б показової?

Повернемося до наказу про проведення моніторингу. "Міністерству освіти і науки Автономної Республіки Крим, управлінням (департаментам) освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій рекомендувати сприяти у проведенні моніторингу в загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності з навчальних предметів та забезпечити узагальнення результатів моніторингу за надісланими інструктивно-методичними матеріалами та передачі Інституту інноваційних технологій і змісту освіти необхідних інформаційних матеріалів". Наказ абсолютно не бере до уваги ані професійно-технічні навчальні заклади, ані ВНЗ І-ІІ рівня акредитації, куди по завершенню 9 класу йде навчатися багато учнів. Вони просто залишаються поза моніторингом. Про яку репрезентативність такого дослідження може йтися?

На жаль, у цій історії більше питань, аніж відповідей. І поки декларовану прозорість державних наказів не буде реалізовано на практиці, годі й думати про те, аби подібних прецедентних ситуацій не виникало. Зокрема й у освітній сфері.

Олег Павлюк, "Тиждень-6".

P.S. Як повідомив заступник Міністра освіти й науки Жебровський Борис Михайлович на зборах лідерів учнівського самоврядування 28 жовтня, проходження моніторингу для учнів не є обов'язковим. Висновки робіть самі.

ПОДІЛИТИСЯ ПОСИЛАННЯМ:
Теги:
тиждень-6, скулспецкор

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Гімн "Тижня-6"
Категорії розділу
Шкільними коридорами [71]
Події, що відбуваються на території школи
Скулспецкор [87]
Події, що відбуваються поза шкільною територією
Шкільна творчість [6]
Творчі здобутки наших учнів
Новини редакції [12]
Новини редакції "Тижня-6"
Discovery [5]
Матеріали про цікавинки нашого світу
Відеоматеріали [15]
Відеовипуски "Тижня-6"
ЗНО-200 [6]
Підготовка до ЗНО
Погода Yahoo!
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту