Головна » 2013 » Травень » 13 » Кінолицар, що довів до скандалу
01:00
Кінолицар, що довів до скандалу

Discovery | Tyzhden6 | 13.05.2013 484

16 травня 1929 року уперше у світі було проведено першу найвідомішу церемонію нагородження у сфері кіно - "Оскар". Проте вона могла бути не визнана дійсною через скандал, який розгорнувся після оголошення номінантів...

А передувала церемонії нагородження не менш важлива подія: створення Американської академії кіномистецтва, якій і належатиме згодом ідея нагородження видатних представників кіногалузі. Та це згодом. Поки що перенесемося у 1926 рік. Саме тоді вся кіноіндустрія Америки була об'єднана у союз "Базовою угодою кіноіндустрій". Проте ця угода не розповсюджувалася на акторів, режисерів, сценаристів та креативний персонал.

Тоді голова кінокомпанії Metro-Goldwyn-Mayer Луїса Барта Маєр вирішив діяти рішуче і під час зустрічі зі своїми колегами висунув рішення про створення організації-посередника у трудових конфліктах і, що найголовніше, - вдосконалювача образу Голівуда на світовій кіноарені. З подачі колег Маєр сам себе проголосив керівником відбору майбутніх членів організації. Тут і виник перший скандал: адвокати Маєра порадили не називати майбутню академію "Міжнародною", як він того хотів. Зупинилися на назів "Академія кінематографічних мистецтв і наук".

У 1927 році Академію уряд штату Каліфорнії визнав некомерційною організацією, що автоматично зробило її легальною. Серед 36 лідерів кіногалузі, які стали членами Академії, було обрано її президента - актора Дугласа Фербенкса і секретаря - сценариста Френка Вудса. На банкеті, організованому Маєром, він виголосив величезну промову, у якій відкрито заявив про існуючу на той час самоцензуру голівудського кіно.

Отож, першу церемонію нагородження було проведено 16 травня 1929 року в приміщенні Hollywood Roosevelt Hotel під час банкету. У якості нагороди було створено скульптуру у вигляді лицаря з мечем - "Нагороду академії за заслуги". Неофіційна назва статуетки виникла випадково: одна жінка сказала, що "кінолицар" дуже нагадує їй власного дядька Оскара!

Голосування по номінаціям проводилося між членами Академії. Рішення кожен мав оголосити ледь не за рік до самого нагородження. Кожна нагорода мала десять номінантів, з яких у шорт-лист потрапляло лише троє. Потім центральна рада визначала переможців, імена яких називали в терміновому порядку. Жодної інтриги!

Перемога Мері Пікфорд в номінації «Краща жіноча роль» за фільм «Кокетка», фільм, який бачили тоді декілька чоловік, була абсолютним розчаруванням в суспільстві і створила великий шум серед кінокритиків. Пікфорд виграла, як тоді говорили, тільки через те, що володіла на той момент статусом зірки німого кіно. Інші номінанти, Рут Чаттертон (фільм «Мадам Ікс») і Джинн Іглс (фільв «Лист»), виглядали більш гідними цієї статуетки, ніж Пікфорд.

Результатом цього скандалу стала реформа номінацій «Оскара», яка призвела до повної заміни процесу голосування. Тепер в короткий список номінантів відбирали представники всіх відділів Академії, а за переможця голосував весь її членський склад. Тим не менше, і ця процедура зазнала критики, коли в 1935 році актриса Бетті Девіс не була номінована за її акторський прорив у фільмі «Тягар пристрастей людських». Критики були в повному захваті від її перевтілення, статтю в журналі Life навіть підсумували словами «Девіс виконала краще перевтілення з тих, що коли-небудь втілювалися на кіноекрані американською актрисою». Похмурі фарби, в яких була поставлена ​​стрічка, вплинули на касові збори. У підсумку майже ніхто з членів Академії не дивився картину. Журнал The Hollywood Reporter був настільки приголомшений подібною зухвалістю, що просто не дав скандалу з Девіс піти в сторону без бою. Академія була закидана всілякими листами від голлівудських знаменитостей з вимогою дати актрисі справедливий шанс. Навіть Норма Ширер, що номінувалася в той рік за фільм «Барретт з Уімпол-стріт», підтримала Девіс у важку годину.


ПОДІЛИТИСЯ ПОСИЛАННЯМ:
Теги:
тиждень-6, діскавері, кінолицар, що довів до скандалу, Оскар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Гімн "Тижня-6"
Категорії розділу
Шкільними коридорами [71]
Події, що відбуваються на території школи
Скулспецкор [87]
Події, що відбуваються поза шкільною територією
Шкільна творчість [6]
Творчі здобутки наших учнів
Новини редакції [12]
Новини редакції "Тижня-6"
Discovery [5]
Матеріали про цікавинки нашого світу
Відеоматеріали [15]
Відеовипуски "Тижня-6"
ЗНО-200 [6]
Підготовка до ЗНО
Погода Yahoo!
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту