Головна » 2013 » Жовтень » 20 » Демократія по-освітянськи
17:41
Демократія по-освітянськи

Скулспецкор | Tyzhden6 | 20.10.2013 454

"Тиждень-6" продовжує слідкувати за конфліктом, що виник навколо нової навчальної програми та підручників зокрема. Сьогодні - про монополію на друк навчальної літератури і чим це обернеться для нас.

Монополія - це виключне право на виробництво, торгівлю, промисли тощо, яке належить одній особі, певній групі осіб або державі. Саме у монополії на друкування шкільних підручників звинувачує МОН Лілія Гриневич, голова профільного парламентського комітету, кандидат педагогічних наук.

"Наступний удар по ринку підручників - непрозорий розподіл державних коштів на користь окремих видавництв. Держава має підтримувати найкращі підручники. Щоб саме вони дійшли до споживача безкоштовно. Для цього проводяться конкурси рукописів навчальної літератури. Їх переможці й видаються за державний кошт. Про те, як непрозоро проводяться ці конкурси та розподіляються кошти, сказано вдосталь і журналістами, і експертами. Зазвичай ідеться про трьох фаворитів ринку - "Генезу", "Видавничий дім "Освіта" та "Грамоту"", - переказує її слова "Дзеркало тижня".

Аби переконатися, що ці видавництва дійсно отримують найбільшу квоту на друк підручників, ми провели власне розслідування.

Ось тут знаходиться копія листа МОН "Про переліки навчальної літератури, рекомендованої Міністерством освіти і науки України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах у 2013/2014 навчальному році". Ми взяли "Перелік навчальних програм, підручників і навчально-методичних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання в основній і старшій школі у загальноосвітніх навчальних закладах у 2013/2014 навчальному році" і проаналізували, які видавництва друкують підручники, посібники, методичну літературу.


Кількість різних екземплярів підручників/посібників/методичної літератури, надрукованої видавництвами відповідно до програми 2013/2014, шт. / tyzhden6.at.ua

І це ще не повний перелік, адже сюди було включено лише ті видавництва, що надрукували більше 10 екземплярів.

Зверніть увагу на шосте у переліку видавництво ПЕТ. Це єдине з ТОП-10 видавництво, яке не те що сайту, навіть жодної вагомої згадки у пошуковій системі Google не має. У такому випадку навряд чи може йтися про прозорість конкурсу на видання того чи іншого підручника.

А ось як виглядатиме діаграма, коли ми залишимо лише основну навчальну літературу та посібники, виключивши необов'язкову додаткову та методлітературу:


Як бачимо, лише три видавництва - згадані вище "Грамота", "Генеза" та ВД "Освіта" - відібрали більше 50% усього ринку підручників / tyzhden6.at.ua

А тим часом монополізація посилюється - МОН заборонив використовувати підручники без грифу Міністерства, тобто ті, що до переліку не потрапили.

"Звертаємо Вашу увагу на те, що персональну відповідальність за використання у навчально-виховному процесі навчальної літератури, яка не має відповідного грифа Міністерства або схвалення для використання у загальноосвітніх навчальних закладах, покладено на керівників загальноосвітніх навчальних закладів", - підкреслили в МОН.

Як наслідок, вже повним ходом посипалися скарги та звинувачення: дітей обшукують на наявність "неправильних підручників", вчителів та директорів шкіл позбавляють надбавок до заробітної плати за невідповідність приписам МОН.

Тетяна Чуріна, педагог: "Инспектор управления образования отругала учительницу за то, что она пользуется методичкой по предмету издательства "Ранок", ссылаясь на то, что эта литература запрещена. По-моему, начинается время, когда учителя лишат всего, даже литературы, которая собиралась годами и была всегда полезной. А как же Европа, где каждый учитель выбирает понравившиеся учебники и заказывает их для своих учащихся, а мы ведь туда собираемся, а хотим лишить всех права выбора и собственного мнения". (Орфографія та пунктуація автора збережені. - Прим. "Тижня-6".)

Знову приходимо до того ж самого невтішного висновку, що й у минулій публікації: централізоване управління МОН освітніми процесами, і розподілом навчальної літератури зокрема, призводить до появи неякісних підручників, що відбивають бажання у дітей навчатися. А чиновники, які, мабуть, і не читали того, що затвердили і порекомендували для використання у ЗНЗ, задоволені - адже свій відкат із неймовірно завищених цін на випущені посібники вони і так вже поклали у кишеню.

Олег Павлюк, "Тиждень-6".

P.S. від редакції. "Тиждень-6" продовжуватиме слідкувати за ситуацією, що виникла у освітній сфері навколо підручників, програм тощо. Чекайте нових публікацій наступного тижня.

ПОДІЛИТИСЯ ПОСИЛАННЯМ:
Теги:
тиждень-6, скулспецкор

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Гімн "Тижня-6"
Категорії розділу
Шкільними коридорами [71]
Події, що відбуваються на території школи
Скулспецкор [87]
Події, що відбуваються поза шкільною територією
Шкільна творчість [6]
Творчі здобутки наших учнів
Новини редакції [12]
Новини редакції "Тижня-6"
Discovery [5]
Матеріали про цікавинки нашого світу
Відеоматеріали [15]
Відеовипуски "Тижня-6"
ЗНО-200 [6]
Підготовка до ЗНО
Погода Yahoo!
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту