Головна » 2013 » Грудень » 7 » Фізика всеукраїнського масштабу (СПЕЦРЕПОРТАЖ)
17:22
Фізика всеукраїнського масштабу (СПЕЦРЕПОРТАЖ)

Скулспецкор | Tyzhden6 | 07.12.2013 498

Всеукраїнський. Турнір. Юних! Фізиків! Ще два місяці тому для команди «Електрон+» нашої школи це були всього лише слова, недосяжна мрія. Проте успішне проходження спершу міського, потім – обласного етапів турніру визначило її долю.

З 22 по 26 листопада учні ІЗОШ №6 Дубина Аліна, Костюкова Ганна, Павлюк Олег (капітан), Ткаченко Ольга та Ходжаєв Алішер відстоювали честь рідного міста у запеклих фізбоях з представниками майже всіх регіонів України, у тому числі й Київщини, Херсонщини, Дніпропетровщини, Одещини, Львівщини.

Поселили учасників у гуртожитку Івано-Франківського ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості. А сам ліцей став місцем проведення усіх відбіркових змагань. До речі, їх було п’ять.

Перші два фізбої відбувалися 23 листопада. У першому з них нашій команді випало опонувати питання «Шоколадний гістерезис» про ті значення температур, коли цей кондитерський виріб може знаходитися у розплавленому або твердому станах. Аліна Дубина вміло підкреслила головні переваги та недоліки запропонованого розв’язку, за що отримала високу оцінку. Алішер Ходжаєв досліджував магнітні властивості яблук, проте враховуючи те, що він вперше виступав на турнірах такого рівня, не отримав достатньо високих оцінок, аби це забезпечило нам хоча б мінімального задовільного рейтингу 2 у цьому бою. На завершення журі відзначило рецензію Павлюка Олега на запитання про залежність міцності швацької нитки від кількості вузлів на ній. У підсумку – на жаль, найнижчий рейтинг і останнє місце за підсумками першого бою серед усіх команд.


Єдине питання, яке "Електрон+" не готував, випало рецензувати капітанові / tyzhden6.at.ua

Мобілізувавши сили, «Електрон+» почав не лише назвою, а й діями доводити, що неможливе можливо. Спершу – вдалі оцінки журі рецензії Павлюк Олега про режим роботи хаотичних електричних ланцюгів. Потім – яскраве опонування питання про так звані холодильники «горщик-в-горщику» Ганни Костюкової. Спільна робота команд опонента й рецензента навіть дещо вивели доповідача з рівноваги. Наступний раунд – і вже сама Ганна захищає свій розв’язок питання щодо дослідження структури плівок за різних механічних навантажень за допомогою лазерної указки. І, незважаючи на зауваження журі, найвищі оцінки та підсумковий рейтинг 4, що забезпечило вже 17 місце у турнірній таблиці.

Неділя, як виявилося, для фізиків не вихідний. Здавалося, ніби все майже так, як і було вчора. Третій бій знову приніс нам гарні оцінки за рецензію Павлюка Олега щодо дослідження командою-доповідачем роботи простого гумо мотора та опонування Костюковою Ганною аналізу її колегами розподілу крапель бульбашки, що лопнула, на підлозі. І знову Ганні довелося відстоювати свою точку зору, розповідаючи про властивості утвореного нею бульбашкового кристала, чомусь називаючи мильну бульбашку «міхуром».

«У членів журі, розумієте, слово міхур асоціюється лише з сечовим міхуром. Тож, будь ласка, називайте його бульбашкою», - звернуся ведучий бою до Ані.


Неділя, як виявилося, для фізиків не вихідний / tyzhden6.at.ua

І знову погані оцінки за доповідь. І знову рейтинг 1 у підсумку. І знову «мобілізація» перед другим боєм цього дня. Розпочався він доповіддю Павлюка Олега про обертальний рух паперової змійки, розміщеної над нагрівачем, та параметрів, від яких залежить цей рух. Хоч на адресу розв’язку пролунало багато критики, та все ж оцінка журі була вищою за середню. Далі настала черга рецензування злощасних яблучок Аліною Дубиною, яке утвердило наші лідерські амбіції. Останнім було опонування капітана команди запропонованої командою доповідача моделі двигуна, що перетворював теплову енергію свічки в електроенергію. Як результат – перше місце у четвертому бою.

Фактично останній бій вже не вирішував нічого. До того ж, нам випало грати з командою-фіналістом з Дніпропетровська «ГК», і початок не пророкував нічого оптимістичного – чотири(!) відмови підряд, у результаті чого наш коефіцієнт за доповідь повільно сповз до критичних 2,6. Проте результуюча оцінка за доповідь про «вакуум», утворений всередині склянок, поставлених одна на одну, виявилася настільки високою, що це викликало певні сподівання на кращий хід подій.

І так воно й виявилося! Злагоджена робота команди під час рецензування вже представлених нами «змійсів-п’явсів» і фінальне опонування задачі про вузли вивели нас у лідери, і ми отримали останню четвірку, обігнавши «ГК» на 0,6 бала. Ось на такій мажорній ноті завершилися фізбої для команди «Електрон+».

Останнім урочистим заходом того дня була екскурсія музеями міста Коломия – Музеєм культури народів Галичини та Покуття та всесвітньо відомим Музеєм писанки. По прибуттю в гуртожиток ми й дізналися наш остаточний результат: 17 місце з-поміж 24, проте перше з-поміж загальноосвітніх навчальних закладів.

Крім того, на наступний день анонсували так звану рейтингову олімпіаду – набір тестових завдань, пов’язаних із задачами Турніру, які розв’язувались індивідуально.

26 листопада – фінальний бій чотирьох команд-фіналістів, який відбувався у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Проте спершу нам презентували книгу японського науковця Мічіо Кайку «Фізика майбутнього», в якій фізик спробував спрогнозувати, як ця наука змінить життя людства до 2100 року.

І ось, нарешті, сам бій. Для команд, що брали у ньому участь (а з них дві – з Харкова («Момент імпульсу» та АБС), одна – з Дніпропетровська («ГК») й одна – з Херсона («ХФТЛ»), спершу запропонували експериментальні задачі, на які відповідали у форматі «Що? Де? Коли?». За його результатами визначався порядок виступу команд у фінальних боях.

Слід зауважити, що для фіналістів було запропоновано перелік абсолютно нових задач, які попередньо в турнірах не гралися. Кожна команда обирала і готувала лише одну задачу. Серед тем доповідей, представлених на фіналі, були: установка зі свічки та фольги, яка фокусує тепло; рух бризок вод, які утворюються під час падіння м’ячика для пінг-понгу в склянку з водою; коливання маятника з двома пружинами; обертання папірця на кульці для пінг-понгу, встановленій на склянці, вщерть наповненій водою, через наелектризовану лінійку. В результаті запеклих боїв між командами переможцем стала команда «ХФТЛ» із Херсона.


Вручені нашій команді нагороди / tyzhden6.at.ua

Наступного дня, 27 листопада, відбулося урочисте закриття ХХІІ Всеукраїнського турніру юних фізиків. На ньому було відзначено, зокрема, і нашу команду: «Електрон+» отримав диплом учасника Турніру, а також спеціальну відзнаку журі за найкращий прогрес між двома турами.

Сподіватимемось, що наступного року нашу нову команду чекатиме такий самий успіх на турнірах, і не лише міських чи обласних!


ПОДІЛИТИСЯ ПОСИЛАННЯМ:
Теги:
тиждень-6, скулспецкор

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Гімн "Тижня-6"
Категорії розділу
Шкільними коридорами [71]
Події, що відбуваються на території школи
Скулспецкор [87]
Події, що відбуваються поза шкільною територією
Шкільна творчість [6]
Творчі здобутки наших учнів
Новини редакції [12]
Новини редакції "Тижня-6"
Discovery [5]
Матеріали про цікавинки нашого світу
Відеоматеріали [15]
Відеовипуски "Тижня-6"
ЗНО-200 [6]
Підготовка до ЗНО
Погода Yahoo!
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту